Proiect Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – EDULIB (Biblioteca virtuală)

Liceul Tehnologic ” Retezat” Uricani și Școala Gimnazială Nr.2 Uricani vor face parte din cele 5.400 de școli incluse în proiectul „Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – EDULIB (Biblioteca virtuală)”, cod SMIS 130181, au început să intre în posesia kiturilor multimedia (notebook, videoproiector cu ecran și suport, precum și un kit STEM pentru laboratorul de fizică).

Dotarea acestor școli de nivel gimnazial cu câte un pachet compus din trusă STEM pentru laboratorul de fizică (etapă în curs de derulare) este completată de:

– realizarea unui LCMS (Learning and Content Management System);

– adaptarea tehnologică a lecțiilor existente (aproximativ 3000 de lecții din nivelul gimnazial);

– crearea de noi lecții (aproximativ 700 de lecții);

– realizarea unei componente a LCMS destinată cadrelor didactice (și nu numai) pentru crearea de noi lecții.

Obiectivul proiectului îl reprezintă crearea unui mediu coerent integrat, administrat și protejat, pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării resurselor de e-content de interes educaţional, ca resurse critice pentru procesul educaţional modern.

Kiturile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) reprezintă un mijloc de a educa elevii pentru profesiile viitorului și pentru a realiza proiecte școlare cu caracter transdisciplinar. Kitul este destinat elevilor din ciclul gimnazial. Sunt utile pentru a dezvolta competențe necesare în viitor, în domenii precum robotica, programarea și transformarea digitală, în general. Folosirea kiturilor STEM ajută foarte mult la dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

Kitul STEM din EDULIB poate fi utilizat în activități didactice pentru informatică, fizică, robotică și tehnologie. Cu ajutorul unui kit pot lucra grupuri de maximum 40 de elevi. Kitul este gândit pentru a fi folosit la nivel de clasă sau în cercuri de robotică. Platforma EDULIB conține lecții digitale pentru ciclul gimnazial, acoperind mai multe discipline. Unele lecții folosesc acest kit.

Tehnologia kiturilor livrate este bazată pe platforma open source ARDUINO, folosită în țări precum Germania, Italia, UAE, China și multe altele. Semiconductorii principali sunt furnizați de compania americană Microchip, fiind de ultimă generație.

În EDULIB se livrează 5400 de kituri către 5400 de școli. Fiecare kit conține următoarele:

• 40 de plăcuțe programabile ambalate în pungi antistatice;

• cutie cu 37 de senzori uzuali, 1500 de leduri, 40 de breadboarduri, cabluri rezistente și cutii de plastic cu compartimentare multiplă pentru organizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *